Los Angeles

Reise Los Angeles – “City Of Angels”

Da Los Angeles ble grunnlagt av spanjolene på slutten av 1700-tallet, skal de visstnok ha gitt byen det klingende navnet «El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula». Etter noen år med meksikansk invasjon, ble byen overtatt av amerikanske tropper på midten av 1800-tallet og byen hadde rundt 100.000 innbyggere ved inngangen til 1900-tallet. Siden den gang har Los Angeles hatt en utrolig utvikling i størrelse og betydning! Hvis byen i dag hadde vært en egen nasjon hadde den alene vært blant verdens topp 15 økonomier. I dag har Los Angeles-området over 17 millioner innbyggere, og byen besøkes av nærmere 30 millioner turister hvert år! Byen er enorm, avstanden mellom attraksjonene er til dels store, og vi anbefaler å sette av minst fire dager til oppholdet. De mest kjente attraksjonen i Los Angeles er Hollywood, Universal Studios, Disneyland, Santa Monica, Venice Beach, Beverly Hills og Getty Center. Byen kan deles inn i de tre områdene Los Angeles nord (her ligger blant annet Hollywood), Downtown og Disneyland.  Denne guiden er videre delt opp i tips og anbefalinger for hvert av disse områdene.

Overblikk Los Angeles
Utsikt utover Los Angeles, med skyskraperne i Downtown øverst til venstre

 

Hollywood-området: Hollywood, Beverly Hills, Venice og Santa Monica

Svært få reiser til Los Angeles uten å få med seg Hollywood! Hollywood er USAs drømmefabrikk – og selverklært hovedstad for underholdningen.

Hollywood – Los Angeles: Attraksjoner – Se og Gjøre:

Griffith Park Observatory: Fantastisk utsiktspunkt (og gammel observasjonsbygning) fra en av Hollywoods mange åser. Reisen opp med bil fra selve Hollywood sentrum tar omtrent 30 minutter. Normalt rikelig med gratis parkeringsplasser. I tillegg til at man herifra har fantastisk panoramautsikt over hele Los Angeles, er dette et fint sted å se de berømte Hollywood-skiltene. Vi anbefaler å besøke utsiktspunktet etter at det har blitt mørkt for å se det vakre lyset fra byen nedenfor. Utsiktspunktet ligger i Los Angeles største park Griffith Park, og her finner man også L.A. ZOO. Her finnes over 1200 dyr i naturlig omgivelser, og parken er verdt et besøk særlig hvis man har med barn på reisen.

Griffith Observatory Los Angeles
Fra baksiden av Griffith Park Observatory

Universal Studios Hollywood: Hollywood sitt kjente filmstudio, filmby og fornøyelsespark. Her er det et must å sette av en hel dag og man kan forvente seg fantastisk underholdning i et høyt tempo. Dette er Los Angeles sin nest største turistattraksjon etter Disneyland. Her kan man kjøre alt fra halssprekkende 3D-simulatorer, være med på dyreshow og delta i den berømte guidede bussturen som tar passasjerene med på en reise gjennom kjente filmscener. Selve Universial Studios ligger en kort kjøretur fra selve Hollywood. Parkeringsfasilitetene er gode og man betaler en inngangsbillett som gjelder alle attraksjoner. Sjekk åpningstider og priser på parkens hjemmeside. Vi anbefaler å være ute i god tid, fordi det gjerne er mindre folk de første timene av parkens åpningstid. Det finnes en egen type inngangsbillett som er dyrere og kalles «Front Of Line-pass». Denne billetten gjør at man kan gå i en kortere kø ved attraksjonene som normalt bare er en brøkdel av køen for dem med vanlige billetter. Vi har meget gode erfaringer med «Front Of Line-pass», og anbefaler alle å vurdere å kjøpe denne dyrere billetten for å få mer ut av dagen og redusere tid i kø.

Fra Universal Studios Hollywood

Walk of Fame: De berømte brosteinene med kjendisenes navn i fortauet noen kilometer langs Hollywood Boulevard. Her finnes nærmere 2500 navn til TV og radio-personligheter og skuespillere. Vær forberedt på at det på en vanlig sommerdag gjerne er stappfullt av folk på disse fortauene. Walk of Fame besøkes av langt over 10 millioner turister hvert år! Pass på verdisaker. Dette er en obligatorisk attraksjon på din reise til Los Angeles.

Grauman’s Chinese Theater:  Verdens mest berømte filmteater. Ligger langs Walk of Fame i Hollywood Boulevard. Er i dag en modern kino og samlingspunkt for filmstjernene ved verdenspremierer. Se hjemmeside for Mer Info

Beverly Hills: Denne delen av Los Angeles har ca 35.000 innbyggere, og kjent for sine velstående mennesker med høy inntekt. Her er landskapet mye grønnere enn i resten av Los Angeles på grunn av alle de vakre hagene og luksuriøse eiendommene. Dette er det dyreste men også det beste stedet å bo på hotell i Los Angeles. De bilinteresserte vil se flere luksusbiler enn de noen gang har gjort. Man kan imidlertid ikke forventet å møte kjendiser – de aller rikeste i Los Angeles bor først og fremst i Bel Air. En god måte å komme til Beverly Hills fra Hollywood er å gå langs den berømte Sunset Boulevard, men denne gaten er lang og den beste delen kalles «The Sunset Strip» og er ca 2 km lang. Den kanskje mest kjente attraksjonen i Beverly Hills er Rodeo Drive – en av verdens dyreste handlegater. Mange nøyer seg med vindus-shopping på grunn av de stive prisene.

Bestill hotell i Los Angeles nå!

Svært gode tilbud
Bonusovernattinger
Prismatch og døgnåpen kundeservice

Få opptil 50 % rabatt
hos hotels.comVenice: Venice er et område langs kysten av Los Angeles, rett sør for Santa Monica. Mest kjent i dette området er Venice Beach og kanalene. Stranden på Venice er kanskje den beste i Los Angeles sammen med Santa Monica, og her kan man nyte en herlig dag i solen sommertid på fantastisk sand. Husk at temperaturen i havet aldri strekker seg høyere enn en god norsk sommer. På Muscle Beach kan man se muskelbunter utfolde seg i treningsfasilitetene, mens veltrente kropper suser forbi på rulleskøyter. Stemningen minner mange om TV-serien Baywatch fra 90-tallet.

Santa Monica: Santa Monica-stranden ligger rett nord for Venice, og avstanden fra Venice er ikke større enn at man kan leie sykkel og sykle opp. Stranden ligger bred og lang på begge sider av den kjente Santa Monica-piren. Det er meget gode parkeringsmuligheter helt nede ved stranden, mot noen dollar betaling. Los Angeles sin legendariske, 100 år gamle pir ligger også her med sine mange restauranter, barer, gatekunstnere og en berg-og-dalbane (av den mindre typen). Her er det hyggelig å spise lunsj når man ønsker en avslappende dag på stranden.

Getty Center: Et fantastisk (gratis!) museum som både passer for dem som elsker kunst og for de litt mindre interesserte. Bilen parkeres i et underjordisk parkeringsanlegg, og man blir på fem minutter fraktet opp i toppen av museet av et tog. Museet har blant annet en imponerende samling malerier, skulpturer og kunsthåndverk. Her er det også meget god utsikt over Los Angeles. Vi anbefaler å reise til museet på kveldstid, både fordi det normalt er mindre folk samtidig som utsikten på kvelden er enda vakrere!

Catalina Island: Fantastisk øy som ligger 35 km sørvest for Los Angeles, utover i Stillehavet. Her er det ikke mer enn 4000 fastboende, og de fleste bor i øyas største by Avalon. Mange besøker øya som en dagstur, og reisen ut hit tar omtrent en time med båt. Båten fra fastlandet går blant annet fra Dana Point, San Pedro og Long Beach. Priser fra $ 50 pr person. Øya har også flere meget gode hoteller dersom man ønsker overnatting, blant annet det kjente Avalon Hotel. Mange vil nok føle at stemningen på Catalina Islands er betydelig roligere enn på mange av Los Angeles sine attraksjoner. Her er det derfor fint å koble av, for eksempel med strandliv og snorkling i det krystallklare vannet. En god måte å få sett mer av øya på er å leie sykler fra et av de mange utleiestedene. Anbefales!

Santa Monica Los Angeles
Santa Monica-piren som tiltrekker seg millioner av turister hvert år
Santa Monica Los Angeles
Piren er over 100 år gammel. Her et bilde tatt innover mot stranden
Badevakt-tårn fra Venice Beach. Mange kjenner det igjen fra 90-tallsserien Baywatch!

 

Hollywood – Los Angeles: Mat og Drikke:

Los Angeles Farmers Market
Farmers Market byr på en rekke spisesteder

Innbyggerne i Los Angeles stammer fra mange av verdens hjørner, og dette fører med seg at Los Angeles sine restauranter tilbyr mye forskjellig mat. Det er derfor vanskelig å si hva som er typisk mat for Los Angeles. Det finnes tusenvis av spisesteder. Av de litt billigere restaurantene anbefaler vi  In-N-Out Burger i Sunset Boulevard, Palms Thai Resaurant i Hollywood Boulevard  og Blue Jam Cafe i Melrose Avenue. I mellomsegmentet anbefaler vi Musso & Frank Grill i Hollywood Boulevard, Rainbow Bar & Grill i Sunset Boulevard og – for dem som liker Sushi – Sushi Ike i Hollywood Boulevard.

Av de litt dyrere restaurantene anbefaler vi Providence i Melrose Avenue, Katuysa i Hollywood Boulevard og The Ivy i Santa Monica (et sted kjendisene gjerne reiser til).

Vi anbefaler også å reise innom hyggelige Farmers Market i Hollywood. Dette er en markedsplass som består av over 160 butikker og boder. Det er også mange muligheter for å kjøpe nytilberedt mat og sette seg ned og spise rundt de hyggelige bordene.

Når det gjelder drikke er California en stor produsent av vin, og vi anbefaler å smake på den lokalproduserte vinen. I tillegg har de engelske og irske pubene i Los Angeles godt utvalg av øl.

Dagsaktuelle hotelltilbud i Los Angeles:

Hollywood – Los Angeles:  Shopping:

Det er mange shoppingmuligheter i Hollywood-området. I tillegg til Rodeo Drive, finnes mange butikker i Melrose Avenue. Vi anbefaler også å reise innom følgende shoppingsentre:

– Beverly Center: Over 200 butikker fordelt på 8 etasjer
– The Groove
– Hollywood & Highland Center

Downtown Los Angeles

På grunn av alle de verdenskjente attraksjonene i Los Angeles kommer Downtown ofte litt i skyggen. Men Downtown har mye å by på, og kan være verdt et besøk – særlig for de kulturinteressert. De siste årene har Downtown blitt oppgradert og vi kan anbefale å gi dette området en sjanse. Likevel skal det sies at enkelte områder av Downtown fortsatt er belastet med en del kriminalitet, og vi anbefaler av denne grunn derfor å reise hit på dagtid.

Skyskrapere i Los Angeles Downtown
Skyskrapere i Los Angeles Downtown

Downtown– Los Angeles:  Attraksjoner – Se og Gjøre:

Chinatown: Er ikke like livlig som i San Francisco, men flere resturanter, butikker og templer i området rundt Hill St.

Little Tokyo: Er også kjent som J-Town, og byr på japanske restauranter, museer og butikker.

Olvera Street: Det var her Los Angles ble grunnlagt, og her kan man foreta en reise tilbake i tid i byens eldste bygning og bli vitne til hvordan alt så ut på den tiden.

Museer: De mest populære museene i Downtown er Museum of Contemporary Art, Geffen Contemporary, Japanese American National Museum, Old Plaza Firehouse og Grammy Museum.

I tillegg kan Seventh Market Place, Pershing Square og Grand Central Market anbefales.

Downtown– Los Angeles: Mat og Drikke:

Av de litt billigere restaurantene i Downtown anbefaler vi Grand Central Market, Original Tommy’s og Weiland Brewery. I mellomsegmentet anbefaler vi Yang Chow (kinamat), Zucca og Engine Co. No. 28. Av de dyrere restaurantene anbefales Cicada, Nick and Stef’s og The Palm.

Downtown – Los Angeles: Shopping:

Skal man shoppe i Los Angeles anbefales først og fremst Hollywood-området fremover Downtown. Hvis man ønsker shopping i Downtown bør man først og fremst sjekke ut følgende områder:

 • Fashion District
 • Flower District
 • Jewelry District

Disneyland-området Los Angeles

Disneyland-området i Los Angeles er en av verdens mest populære turistattraksjoner. Området består av to søsterparker: Selve Disneyland Park som ble åpnet i 1955 og Disney California Adventure som ble åpnet i 2001. Parkene ligger Anaheim – omtrent 45 kilometers reise sørøst for Los Angles sentrum. Til sammen hadde parkene i 2011 over 22 millioner besøkende!

Disneyland Los Angeles
Velkommen inn! Fra Torneroses-slottet i Disneyland

Disneyland-området –  Los Angeles:  Attraksjoner  –  Se og Gjøre:

Disneyland Park: Tre inn i Walt Disneys sin fantastiske drømmeverden for en dag! Parken består for øyeblikket av i alt 55 attraksjoner fordelt på ni forskjellige områder og vokser stadig. Walt Disney sa selv en gang at…

“Disneyland will never be completed. It will continue to grow as long as there is imagination left in the world.”

Følgende attraksjoner er blant de mest populære og kan særlig anbefales:

 •  Pirates of the Caribbean (I New Orleans-delen av parken)
 •  Haunted Mansion  (I New Orleans-delen av parken)
 •  Indiana Jones Adventure (I Adventureland-delen av parken)
 •  Finding Nemo Submarine Voyage (I Tomorrowland-delen av parken)
 •  Star Tours – The Adventures Continue (I Tomorrowland-delen av parken)
 •  Space Mountain (I Tomorrowland-delen av parken)

Les mer om de forskjellige attraksjonene på følgende link

På grunn av parkens popularitet anbefaler vi å legge reisen hit til en hverdag. Vi anbefaler også å møte opp så tidlig som mulig så man er klar når dørene åpner (Utnytt Jet-Lag man gjerne har når man reiser fra Norge til å stå opp tidlig!) Parken har også et køsystem som kalles Fastpass som bør benyttes. Det er ofte lange køer ved mange av attraksjonen, men køen kan til en viss grad unngås ved å trekke et Fastpass av en automat – en slags kølapp – der man får oppgitt et spesielt tidspunkt man kommer tilbake til attraksjonen. Denne kølappen gir tilgang til en vesentlig kortere kø på maks 10 minutter.

California Adventures: Denne delen av Disneyland-området er først og fremst beregnet på litt eldre barn fra 10 år og oppover. Her er det færre Disney-figurer og mer fokus på forskjellige aspekter ved Californias kultur og landemerker. California Adventures er inndelt i åtte forskjellige områder og det for tiden totalt 36 attraksjoner. Følgende attraksjoner er blant de mest populære og kan særlig anbefales:

 •  The Twilight Zone Tower of Terror (I Hollywood Land-delen av parken)
 •  Soarin’ Over California (I Condor Flats-delen av parken)
 •  Radiator Springs Racers (I Cars Land-delen av parken)
 •  Toy Story Mania (I Paradise Pier-delen av parken)
 •  Turtle Talk with Crush (I Hollywood Land-delen av parken)

Les mer om de forskjellige attraksjonene på følgende link

Mange lurer på hvor lang tid man bør sette av til besøk i parkene. De som ønsker å få med seg alle attraksjoner må i høysesong sette av to fulle dager i hver park. Mange begrenser seg til høydepunktene, og da holder det med en dag i hver park. Man kan også få med seg begge parkene på en dag hvis man bare velger ut enkelte attraksjoner. Billettene for å få tilgang til begge parkene innenfor samme dag er rundt 30 dollar dyrere.

Laguna Beach: Vi tar også med kunstnerstedet Laguna Beach, som ligger noe lenger sør fra Disneyland/Anaheim langs kysten. Her finnes noen av Californias fineste strender, i tillegg til et aktivt kunstnermiljø. Mange kunstinteresserte kjenner til den seks uker lange Festival of Arts i juli-august hvert år.

Disneyland-området -Los Angeles: Mat, Drikke og Shopping:

Etter en lang dag i Disneyland og California Adventures er det mange som velger å avslutte dagen i Downtown Disney – området som knytter de to parkene sammen. Her finnes restauranter, utendørs shoppingmuligheter og levende musikk. Prøv gjerne en av de mange temarestaurantene, for eksempel ESPN Zone (Sports-tema), Ralph Brennan (New Oreleans/jazz-tema) eller Rainforest Cafe (Regnskogen-tema).

I Laguna Beach er vi gode erfaringer med restauranter som Nick’s Laguna Beach og 230 Forest Avenue Restaurant & Bar med gode shoppingmuligheter i nærheten.

For hotelltips til din reise til Los Angeles, se siden for hotellanbefalinger Los Angeles

God Reise!