Roadtrip Highway 1

Roadtrip Highway 1 – en av verdens vakreste bilturer

California State Route 1, bedre kjent som Highway 1 (eller Pacific Coast Highway) er en riksvei som går langs Stillehavskysten i California. Strekningen er på 1055 kilometer og går fra US 101 ved Leggett i Mendocino i nord til Orange County i sør.

Highway 1 er, sammen med Route 66, en av de mest kjente bilturene i USA og blir ofte kalt verdens vakreste biltur. Det er et rikt dyreliv langs kysten, blant annet med sjøløver, seler og delfiner. Man kan naturligvis kjøre Highway 1 både fra nord til sør og fra sør til nord. Vi anbefaler imidlertid å starte i nord og kjøre sørover fordi man da får utsikten på sin side av veien, og man blir heller ikke forstyrret av motgående trafikk.

Hvor lang tid man bruker på å kjøre Highway 1 vil avhenge av hvor mange og lange stopp man velger å ta underveis på turen. Turen kan derfor ta fra noen dager til flere uker. Vi vil nedenfor gi forslag til stoppesteder langs Highway 1 hvor vi tar utgangspunkt i en biltur fra San Francisco til Los Angeles. Denne bilturen er omtrent 800 kilometer lang.

Attraksjon 1: Felton

Roaring Camp Railroad Highway 1 California

Roaring Camp Railroad er en populær turisattraksjon

Felton er en liten by i Santa Cruz County, omtrent 10 mil sørover fra San Francisco. Sykling i skog og fjell er et populært gjøremål på dette stedet. Flotte og populære turstier kan du finne i Henry Cowell Redwoods State Park, Fall Creek State Park eller Big Basin Redwoods State Park hvor man blant annet finner de stor Redwood-trærne.

Byens største severdighet er Roaring Camp som er en rekonstruksjon av en skogsarbeider-by fra 1880-tallet. Her kan du ta en togtur til stranden i Santa Cruz med Santa Cruz Beach Train eller inn i skogen med Redwood Forest Steam Train. Billetter kan kjøpes på forhånd på Roaring Camp sine hjemmesider

Noen anbefalte spisesteder i Felton:

Amerikansk: Redwood Pizza eller Rockys Cafe

Italiensk: Oak Tree Ristorante eller Mama Mia’s

Meksikansk: Taqueria Valarta eller Don Quixote’s

Kinesisk: Chopstix eller Felton Chinese Food

Attraksjon 2: Santa Cruz

Henry Cowell Redwood Highway 1 California

Fra Henry Cowell Redwood med de enorme Redwood-trærne!

Santa Cruz er en koselig liten kystby. Hovedattraksjonen i Santa Cruz er strandlivet og den kjente strandpromenaden The Boardwalk som tiltrekker seg millioner av besøkende hvert år. På strandpromenaden finner man blant annet et tivoli. En annen populær attraksjon er parken Henry Cowell Redwood hvor man finner de store Redwood-trærne (de største og høyeste trærne i verden tilhører redwood arten).

Det er også mye annet å finne på i Santa Cruz, blant annet shopping, fotturer, sykling, seiling, fisking, padling, surfing, vinsmaking, golf og hvalsafari.

I Santa Cruz finner man også University of California.

Anbefalte spisesteder i Santa Cruz:

Sjømat: Linda’s Seabreeze Cafe eller Harbor Cafe

Amerikansk: Zachary’s Restaurant eller West End Tap & Kitchen

Italiensk: Lillian’s Italian Kitchen

Attraksjon 3: Monterey

Monterey utgjør en halvøy og er et populært feriested blant californierne selv. Dette gjør at pris og tilgjengelighet kan variere og ofte vil det derfor være lurt å bestille overnatting en god stund i forveien.

Cannery Row er Montereys mest berømte gate hvor man finner gallerier, butikker, cafeer og restauranter.

Den største attraksjonen er Monterey Bay Aquarium som er et av de største akvariene i Nord Amerika og har over to millioner besøkende i året.

Monterey Bay Aquarium Highway 1 California

Fra Monterey Bay Aquarium en varm sommerdag

Fisherman’s Wharf er også en populær attraksjon hvor man finner mange små spesialforretninger, butikker med suvenirer og fiskerestauranter. Ved havnen ligger også Maritime Museum hvor man kan finne informasjon om Montereys historie. Monterey er også et populært sted for dykkere.

Anbefalte spisesteder i Monterey:

Amerikansk: Schooners Coastal Kitchen & Bar eller Chart House

Kinesisk: Ho-Wah Restaurant eller Lee’s Garden Restaurant

Italiensk: Frutti De Mar Grill eller Loose Noodle Pasta House

Japansk: Michi Japanese Restaurant eller Crystal Fish

Dagsaktuelle hotelltilbud i Monterey:

Attraksjon 4: Carmel

Carmel by the Sea er en veldig koselig liten by, og ikke større enn at man kan gå gjennom den på fem minutter. Byen ligger 10 minutters kjøring sørover fra Monterey, og de to viktigste gatene i byen er Ocean Avenue og Scenic Drive. Ocean Avenue er hovedgaten i byen, og strekker seg nedover fra Highway 1 gjennom byen til stranden. Langs veien finnes en rekke gallerier, cafeer og butikker. Byen har ingen trafikklys eller store reklameskilt, men preges av sine små eventyraktige hus i engelsk stil. I Carmel finnes i tillegg mange koselige og gode restauranter, kunstgallerier og spa. Det er også gode muligheter for vinsmaking. Clint Eastwood var ordfører i byen fra 1986 til 1988. Den kanskje mest populære attraksjonen i byen er golfbanen Pebble Beach. Det er også flere fine strender utenfor byen.

Anbefalte spisesteder i Carmel:

Sjømat: Flying Fish Grill

Amerikansk: Terry’s Lounge, Jeffrey’s Grill & Catering eller Hog’s Breath Inn

Fransk: Andre’s Bouchee Restaurant & Wine Bar eller Patisserie Boissiere

Italiensk: La Balena eller Casanova Restaurant

Attraksjon 5: Big Sur

Kyststrekningen mellom Carmel og Hearst Castle kalles Big Sur og blir ansett som en av de vakreste kyststrekningene i USA. Vi anbefaler å sette av god tid til å utforske Big Sur, og gjerne minst en hel dag. Området oppleves aller best når man er utenfor bilen, og gjerne litt bort fra hovedveien Highway 1. Det er viktig å vite at Big Sur er et stort område uten et klart definert sentrum, så det finnes ikke et perfekt stoppested man kan velge seg ut som dekker alt. Når det er sagt, så består nær sagt hele strekningen langs Big Sur av fantastiske stoppesteder det er verdt å utforske. Noen av de mest kjente og fineste stedene er Point Lobos State Reserve, Bixby Bridge, Point Sur Lighthouse, Pfeiffer Beach, Sand Dollar Beach og Jade Cove.

Når det gjelder overnatting i Big Sur, så er ikke dette avgjørende. Det er flere fantastiske hoteller i Big Sur, men de er ofte dyre og man får vesentlig mer for pengene ved å overnatte i for eksempel Carmel eller stedene sør for Big Sur.

Det er forøvrig lurt å ha full tank på bilen før man begynner på denne strekningen. Det er langt mellom hver bensinstasjon, og de er ofte dyre. Totalt er strekningen omtrent 150 kilometer.

Anbefalte spisesteder i Big Sur:

Amerikansk: Deetjen’s Big Sur Inn Restaurant, Sierra Mar eller Big Sur Maiden Publick House

Sjømat/sushi: Treebones Resort Wild Coast Restaurant and Sushi Bar

Point Sur Highway 1 California

Utsikt mot øya Point Sur sett fra Highway 1 en vakker sommerdag. Fra kyststrekningen Big Sur

Bixby Bridge Big Sur Highway 1 California

Highway 1 snirkler seg langs kystlandskapet. Den kjente broen Bixby Bridge til høyre i bildet. Fra kyststrekningen Big Sur

Bestill overnatting langs Highway 1 nå!

Svært gode tilbud
Bonusovernattinger
Prismatch og døgnåpen kundeservice

Få opptil 50 % rabatt
hos hotels.comAttraksjon 6: Hearst Castle

Hearst Castle et praktfullt herskapshus (eller slott om du vil) som ble skapt ut av fantasien til rikmannen William Randolph Hearst. I 1919 startet arbeidet med å bygge Casa Grande som er et slott med to tårn i spansk renessansestil. Senere ble det også bygget et olympisk svømmebasseng i romersk stil og et kjempestort innendørs romersk bad. I sin tid bygde Hearst også en enorm zoologisk hage med eksotiske dyr. Blant gjestene som besøkte slottet i 1920-årene var både kjente politikere og Hollywood-skuespillere

Hearst Castle Highway 1 California

Hearst Castle byr på vakker arkitektur og storslått utsikt

Inntil sin død i 1951 brukte Hearst mesteparten av sitt liv på å utvide slottet sitt, og det finnes mange kunstskatter på slottet. I 1958 gikk slottet over til statens eie. Slottet er i dag en av de største severdighetene i USA. Slottet ligger i spektakulære omgivelser på toppen av The Enchanted Hill med utsikt over havet og er blant de fineste slottene i USA.

Det er for tiden seks forskjellige guidede rundturer å velge mellom. Prisene varierer fra tur til tur, men ligger på mellom 25 til 36 dollar for voksne og 12 til 18 dollar for barn. Billetter kan kjøpes på besøkssenteret, men det lønner seg, i hvert fall i høysesongen, å bestille billetter på nettet på forhånd. Besøkssenteret har åpent fra kl. 09.00. Bilen parkes ved besøkssenteret ved Highway 1, og man blir fraktet i buss opp til selve slottet. Bussturen opp tar i underkant av en halvtime, og hele besøket er normalt ferdig på tre timer.

Attraksjon 7: Populær strand med sjølelefanter

Langs Highway 1 kan man se gigantiske sjølelefanter på stranden nær Piedras Blancas fyrtårn, få kilometer fra Hearst Castle. Det er laget egen parkeringsplass for nysgjerrige turister, og det er et spektakulært syn å komme så nærme de store dyrene.

Attraksjon 8: Solvang

Solvang Highway 1

I Solvang finnes et bredt utvalg av bakerier med danske bakevarer

Solvang er en «dansk by» midt i California, og kalles ofte for «den danske hovedstad i Amerika». Solvang ble grunnlagt i 1911 av en gruppe danske lærere som reiste vestover for å komme seg unna vinteren i midt-vesten. I byen finner man blant annet små hus, butikker, bakerier og restauranter i gammel dansk stil. I bakeriene og restaurantene finner man ofte tradisjonelle danske bakervarer (for eksempel wienerbrød) og danske retter. I byen finnes en kopi av den kjente statuen Den lille havfrue fra København, en byste av H. C. Andersen og en kopi av Københavns Rundetårn i skala 1:3.

Solvang er også i det siste blitt kjent for sine vinbarer og vingårder, og dette blir en stadig mer populær attraksjon for turistene.

Anbefalte spisesteder i Solvang:

Skandinavisk: Olsen’s Danish Village Bakery, The Solvang Bakery eller Mortensen’s Danish Bakery

Italiensk: Actor’s Corner Café eller Cecco Ristorante

Attraksjon 9: Santa Barbara

Santa Barbara omtales ofte som den amerikanske riviera på grunn av de stor fine strendene og det behagelig varme klimaet. Santa Barbara har over 300 solskinnsdager i året! Mens resten av Californias kyst først og fremst er populær for surfere, er kysten fra Santa Barbara (og sydover) også populære for badenymfer. Badetemperaturen i havet nord for Santa Barbara er vanligvis for lav til at det frister å hoppe uti, men her har vi kommet så langt sørover i California at temperaturen i vannet begynner å krype over 20 grader. Er du heldig kan du kanskje se delfiner som jakter på mat langt inn mot stranden. Av populære strender kan blant annet Leadbetter Beach og Arroyo Burro Beach nevnes. I tillegg er strandpromenaden nedenfor selve byen veldig koselig. Santa Barbara er også kjent for piren Stearns Wharf. Det er hyggelig å gå utover den lange kaien, her finnes restauranter og fiskemuligheter. Det er også mulig å få øye på seler som prøver å tigge mat fra fiskerne som legger til med båtene.

Dagsaktuelle hotelltilbud i Santa Barbara:

I Santa Barbara er det masse å finne på og her kan man gjerne være i flere dager. I tillegg til strendene er stedet blant annet kjent for sine vingårder, golfbaner og flere store utdanningsinstitusjoner. Det er også gode turmuligheter enten på sykkel eller til fots. Selve byen Santa Barbara har et veldig koselig sentrum med bygninger i middelhavsstil (skyskrapere er forbudt) hvor det er gode muligheter for shopping, og om kvelden har byen et livlig natteliv.

Leadbetter Beach Highway 1 California

Fra Leadbetter Beach i Santa Barbera

Ved valg av hotell i Santa Barbara, bør man tenke på om man ønsker et overnattingssted med svømmebasseng eller ikke. Hotellene med svømmebasseng ligger typisk noe høyere i pris og har typisk beliggenhet litt nedenfor sentrum mot sjøen og strendene. Hotellene oppe i byen ligger mer sentralt plassert, men ofte ikke lenger unna sjøen enn at det er gangavstand ned til strendene.

Anbefalte spisesteder i Santa Barbara:

Amerikansk: Barbareno, Opal Restaurant and Bar eller Downey’s

Sjømat: Santa Barbara Shellfish Company

Italiensk: Toma Restaurant and Bar eller Bella Vista

Meksikansk: Los Agaves eller Mony’s Mexican Food

Attraksjon 10: Veien videre til Los Angeles

Fra Santa Barbara til Los Angeles er det omtrent 140 kilometer. På veien inn mot Los Angeles og Santa Monica finnes flere kjendis – og rikmannsstrøk med store og flotte boliger og feriehus, som er fascinerende å passere. Like før Los Angeles bykjerne kan man for eksempel stoppe for en matbit eller en dukkert i Malibu (for eksempel Point Dume Beach), eller du kan besøke Malibu Creek State Park hvis du er glad i vakker natur.

Ønsker man en dukkert er San Buenaventura State Beach også et bra stoppested.

Et annet stoppested er Oxnard. Oxnard er Californias største jordbærprodusent og produserer en tredjedel av all produksjonen av jordbær i California. En kjent attraksjon i Oxnard er Channel Islands Harbor som tilbyr vannaktiviteter for hele familien.

De fleste velger å stoppe bilturen langs Highway 1 i Los Angeles, men veien går videre noe sør for Los Angeles før den stopper.

For hotelltips til din reise langs Highway 1, se siden for hotellanbefalinger Highway 1

God Reise!