San Francisco

Reise San Francisco – En av verdens fineste byer

I kåringer av verdens mest populære turistbyer, kommer San Francisco alltid høyt opp. Byen – ofte kalt «Vestens Paris» – har ingen verdenskjente attraksjoner på samme måte som for eksempel Los Angeles, men scorer høyt på sin fantastiske beliggenhet, sjarm og personlighet. Og San Francisco er amerikanernes eget førstevalg for storbyferie. Over 16 millioner turister valgte å reise hit i 2011. Byen er kjent for sine åser og mange bratte bakker som mange kjenner fra amerikanske filmer, sin sommertåke, i tillegg til attraksjoner som Golden Gate Bridge, fengselsøya Alcatraz og det livlige bryggeområdet Fisherman’s Wharf. Målt i antall innbyggere er byen faktisk bare på størrelse med Oslo (i overkant av 800.000 innbygger). San Francisco ble av reiseguiden Lonely Planet kåret til verdens beste by å reise til i 2013.

San Francisco: Attraksjoner – Se og Gjøre:

San Francisco er en relativt liten by i amerikansk målestokk, og mange av attraksjonene ligger i en slik avstand til hverandre at det er mulig å gå mellom dem eller leie sykkel. Dette gjelder spesielt attraksjonene Fisherman’s Wharf og Pier 39, Union Square, Chinatown, tur med de klassiske kabelvognene og båten til Alcatraz som alle ligger innenfor omtrent 30 minutters gange. Nedenfor følger beskrivelse av våre anbefalte gjøremål i San Francisco:

Tur med kabelvognene: De verdenskjente vognene dekker totalt omtrent 15 km gjennom San Francisco sine gater. I perioder der det er mye turister i byen anbefaler vi å ta vognene fra en av endestasjonene, men det er også mulig å hoppe på underveis. Kjøp billett i automatene (Prisen er omtrent $2,5). Det er tre linjer å velge mellom, og et godt tips er å kombinere tur kabelvogn med besøkt til andre attraksjoner. Følgende linjer er operative:

  • Powell – Mason Linja: Kjører fra Market St. til Fisherman’s Wharf
  • Powell – Hyde Linja: Kjører fra Market St. til Victorian Park
  • California Linja: Kjører fra Van Ness til Market St.

For de mer teknisk interesserte finnes et museum – Cable Car Barn i Mason St. – hvor man kan se mekanismen som trekker trikkene rundt og i tillegg en del annen info om hvordan trikkene fungerer. For å komme hit er det enklest å ta nettopp kabelvognen, velg da Mason-linja.

San Francisco Kabelvogn

De klassiske kabelvognene i San Francisco er fortsatt i drift

Alcatraz: Denne sagnomsuste fengselsøya er antagelig San Francisco sin meste kjente attraksjon. Øya – som også kalles The Rock og ikke er mer enn 500 meter lang – fungerte som fengsel for særlig farlige fanger fra 1934 til 1963. Blant de mer kjente fangene som har sonet her er Al Capone, Robert Stroud og George «Machine Gun» Kelly. Det skal ikke ha blitt gjennomført et eneste vellykket rømningsforsøk fra øya, selv om forsøkene var mange. Det går ferge ut til øya fra Pier 33 og Pier 41, og prisen ligger på rundt $ 10 per person. Selve fergeturen er i seg selv også veldig hyggelig, og man får sett San Francisco fra et litt annet perspektiv. Sett av 2-3 timer til turen. Man får omvisning ute på øya, og hovedattraksjonen er The Audio Tour som foregår inne i selve fengselet. På sommeren er turen ut til Alcatraz svært populær, og man kan dessverre ikke forvente å få plass på fergene bare ved å møte opp. Vi anbefaler derfor å bestille billetter i god tid før avgang, gjerne to uker. Billetter kan kjøpes på Alcatraz Islands hjemmeside

Den sagnomsuste fengselsøya Alcatraz ligger en 15-minutters fergetur fra fastlandet

Bestill hotell i San Francisco nå!

Svært gode tilbud
Bonusovernattinger
Prismatch og døgnåpen kundeservice

Få opptil 50 % rabatt
hos hotels.comFisherman’s Wharf: Fisherman’s Wharf er tradisjonelt fiskernes område og ligger i den nordlige delen av San Francisco. Dette er antagelig den mest populære attraksjonen i San Francisco, og en tur innom dette området er nærmest obligatorisk når man besøker byen. Det er enklest å komme seg hit ved å ta kabelvogn fra Union Square; for de spreke er gåturen ut hit fra Union Square i overkant av 30 minutter. Området består av museer, historiske bygninger og ikke minst pirene. Det mest kjente og underholdende stedet på Fisherman’s Wharf er Pier 39. Dette er en egen pier med restauranter, over 100 butikker, teater og live-underholdning. Den mest kjente attraksjonen på Pier 39 er de ville sjøløvene og er man heldig, får man se mange titalls sjøløver som ligger og soler seg på de tilrettelagte bryggene. På Pier 39 er det også verdt å få med seg Aquarium of the Bay, et akvarium med over 10.000 fiskearter og blant annet undervannstunneler. Dette er attraksjoner passer meget bra for familier som reiser med barn! Fra Fisherman’s Wharf har man også god utsikt til Golden Gate-broen og Alcatraz-øya.

San Francisco Fisherman's Wharf

Fisherman’s Wharf er en av San Franciscos største attraksjoner

Chinatown: I dette området holder det største og eldste kinesiske samfunnet utenfor Asia til, og nærmere 75 % av beboerne er født utenfor USA. Området består av smale og trafikkerte gater, med mange kinesiske restauranter samt suvenirbutikker. Dette er det perfekte stedet dersom man ønsker rimelig og god kinamat. Vi anbefaler først og fremst å prøve en av restaurantene som ligger i sidegatene, litt bort fra den travle hovedgaten Grant Avenue. Området kan fint utforskes på egenhånd, men flere aktører tilbyr guidede turer, se blant annet All About Chinatown. I tillegg til hovedgaten Grant Avenue bør man få med seg parallellgaten Stockton Street. Mange tar også gåturen opp til Coit Tower som ligger i Telegraph Hill. Tårnet ligger på en topp, og tilbyr derfor strålende utsikt over San Francisco by og havneområde.

Det er ofte mye folk i Chinatown på dagtid og vi anbefaler derfor å legge turen hit tidlig på dagen eller på kvelden dersom man har mulighet til det.

Golden Gate-området: Golden Gate-området ligger i den nordlige delen av San Francisco. Her går den ikoniske broen over San Francisco-munningen, og forbinder San Francisco med Marin County. Området består i tillegg av to nasjonale historiske landemerker – Presidio og Fort Mason – samt flere eksklusive nabolag, inkludert Pacific Heights, Cow Hollow, og Marina District. Pacific Heights er et høydedrag, og turistene kommer hit for å nyte panoramautsikten over San Francisco Bay og Presidio, det gamle militæranlegget. Selve Golden Gate-broen er 2,7 km lang, og man kan leie sykkel for omtrent 25 dollar og sykle over broen. Dette er et svært populært tilbud! Fra sentrum av San Francisco kommer man seg til Golden Gate-området enten med buss eller egen bil (det er for eksempel gratis parkering ved Fort Mason.) Alternativt kan man kombinere turen til Golden Gate med et besøk på Fisherman’s Wharf, og man kan da gå langs San Francisco Bay fra Fisherman’s Wharf til Fort Mason.

San Francisco Golden Gate

Den ikoniske Golden Gate-broen sto ferdig i mai 1937

Mission: Et distrikt i San Francisco kjent for sitt etniske mangfold. Et halvfattig, fargerikt område i San Francisco der man får oppleve særlig mye meksikansk kultur – spesielt langs 24 th Street som har mange små butikker og restauranter med billig meksikansk mat. I området Mission kan man også se blant annet Mission Dolores (San Franciscos eldste bygning), Balmy Alley (område med ca 30 fantastiske malerier på fasader og garasjer med forskjellige politiske budskap), samt Galeria de la Raza (galleri som har spesialisert seg på latin-amerikansk kunst).

San Francisco Lombard Street

Lombard Street med sin grønne vegetasjon

Lombard Street: Lombard Street er en øst-vest gate som er kjent for sitt svært bratte parti bestående av åtte hårnålssvinger omgitt av fin vegetasjon. Selv om mange er litt tvilende i starten, er det fullt lovlig å kjøre ned denne bratte delen, så hold fotokameraene klare! Mange har sett bilder fra gaten i media, blant annet i filmene Vertigo og Rise of The Zombies, samt i TV-seriene The Simpsons og MythBusters. Ovenfor det bratte partier går kabelvognene rett forbi, og denne plassen er derfor godt egnet for å ta bilder av de klassiske vognene. Herifra er det også god utsikt ut til Alcatraz.

SOMA: SOMA er en forkortelse for «South of Market», og et område i sentrum av San Francisco som ligger rett sør for Market Street. I et typisk sentrum-miljø finnes blant annet flere museer, nattklubber og shoppingsentre. Her ligger for eksempel San Franciscos kanskje beste handlested: San Francisco Shopping Centre. Området har vært belastet med noe kriminalitet, og det anbefales fortsatt å ta taxi etter mørkest frembrudd.

Dagsaktuelle hotelltilbud i San Francisco:

Utflukt fra San Francisco 1, Napa Valley: California er en stor vinprodusent i verdenssammenheng og staten står alene for omtrent 70 % av USA sin vinproduksjon. Napa-dalen nord for San Francisco er et av de viktigste premium-vindistriktene i verden, med over 400 vinprodusenter. Her satses det på kvalitetsvin fremfor kvantitet. Napa Valley ligger en drøy times kjøretur fra San Francisco, og dermed i en sånn avstand at en utflukt hit passer fint som dagstur. Hvis man ikke har leid egen bil er det enklest å komme seg til Napa ved å oppsøke en av Shuttle-tilbyderne i San Francisco. Dalen er en av de mest populære turistattraksjonene i California, og besøkes årlig at over 4 millioner turister. Det fleste besøker Napa på sommeren og i innhøstingsperioden september-oktober. For noen år tilbake var det gratis omvisning på vingårdene, men nå koster slike turer fra 10 dollar og oppover og inkluderer prøvesmaking. Populære, store vingårder som anbefales et besøk er Domaine Chandon, Robert Mondavi Winery, Beringer Vineyards  og The Hess Collection Winery. En del prøver også ut The Napa Valley Wine Train – vintoget som går gjennom Napa Valley i 20 km/t. Turen koster rundt 150 dollar og inkluderer lunsj og besøk på vingård. For dem som ønsker et alternativ til Napa Valley, ligger den mindre kjente og turistifiserte Sonoma Valley like ved.

Utflukt fra San Francisco 2, Berkeley: Berkeley er en mindre by i utkanten av San Francisco med i overkant av 100.000 innbyggere og mest kjent for sitt universitet, University of California, Berkeley. Byen ligger 15 minutters kjøring fra San Francisco sentrum. De viktigste attraksjonene er Berkeley Art Museum, Berkeley Marina and Pier, Gourmet Ghetto (område med blant annet mange restauranter) og ikke minst det verdenskjente universitetet. Inne i universitetsparken kan man henge seg på gratis, guidede turer.

Utflukt fra San Francisco 3, San Francisco Zoo: En snau times kjøring ut av San Francisco sentrum og retning sør ligger San Francisco Zoo langs kysten. Reiser man med barn passer denne dyreparken perfekt som dagsutflukt. Parken har over 700 dyr i naturtro omgivelser, og her finnes alt fra gorillaer og sjiraffer til isbjørner. Det er svært gode parkeringsforhold utenfor parken, og inngangsbilletter koster fra 17 dollar for voksne og 11 dollar for barn.

San Francisco: Mat og drikke:

San Francisco byr på svært varierte matopplevelser. Visste du at byen har flere restauranter pr. innbygger enn noen annen storby i USA? Her er det 1 restaurant for hver 250. innbygger, det samme tallet for New York City er omtrent 1.000! De som elsker kinesisk mat finner et fantastisk tilbud av restauranter i Chinatown. Prøv særlig en av restaurantene i sidegatene til hovedgaten Grand Avenue. For de beste meksikanske matopplevelsene i San Francisco anbefales Mission-distriktet. De beste fiskerestaurantene i byen ligger i området Fishermans’ Wharf.

Noen hundre meter nord for Chinatown i Columbus Avenue ligger området Little Italy, og her finnes et bredt tilbud av gode italienske restauranter. Prøv for eksempel Pizza Pellegrini eller Original Joe’s i Union Street eller Sodini’s i Green Street. De beste restaurantene som de lokale besøker ligger ofte litt gjemt i sidegatene.

Et familievennlig alternativ i selve sentrumsområdet av San Francisco er Cheesecake Factory. Restauranten ligger i 8. etasje i kjøpesenteret Macy. Dersom temperaturen tillater det, be gjerne om bord ute på terrassen – herifra får man virkelig inntrykk av størrelsen på skyskraperne!

I de litt høyere prisklassene anbefaler vi:

Coi Restaurant, nord i San Francisco: Restauranten har 2 stjerner i Michelinguiden og byr på fantastisk mat. Adresse: 373 Broadway

Atelier Crenn, nord i San Francisco: : Restauranten har 2 stjerner i Michelinguiden og tilbyr variert mat med fokus på sjømat. Fem-retters meny fra omtrent 600 kroner. Adresse: 3127 Fillmore Street

Garden Court på Palace Hotel: Elegant spisested med fokus på frokost og lunsjmenyer. Adresse: 2 New Montgomery St

San Francisco: Shopping:

San Francisco er verdenskjent for sine gode shoppingmuligheter, og her tilbys noe for enhver lommebok. Området rundt Union Square byr på flest butikker, og de viktigste kjøpesentrene er:

Westfield San Francisco Centre: Ligger i sentrum av San Francisco med over 180 butikker fordelt over 9 etasjer. Her er flere av USAs største kjeder representert, blant annet Nordstrom, Bloomingdale’s samt Victoria’s Secret. Adresse: 865 Market St

Macy’s: Sentral beliggenhet i Union Square. 7. etasjer med fokus på sminke, undertøy og sko. Adresse: 170 Ofarrell St

Om ikke dette er nok, sjekk også ut for eksempel Saks og  Neiman Marcus.

Man finner også gode shoppingmuligheter utenfor Union Square-området, blant annet i Chinatown, Mission og i områdene nord i San Francisco opp mot Golden Gate.

For hotelltips til din reise til San Francisco, se siden for hotellanbefalinger San Francisco

God Reise!